Відверто, просто та відкрито про досвід церковних служінь й виклики сучасності говорили на конференції «xChange-2019». Захід відбувався в Ірпені 22 і 23 березня. Більше півтори сотні служителів церков євангельських християн баптистів зібралися на базі Ірпінської Біблійної Церкви, щоб вчитися одне від одного. У цьому році практичний семінар об’єднав служителів близько 50 церков з 16 областей України для спільної цілі, щоб розмірковувати, як ефективно здійснювати служіння для поширення Божого Царства.

Цього року на «xChange-2019» практичним досвідом ділилися п’ять церков: Ірпінська Біблійна Церква, церква «Голгофа» м. Луцьк, церква «Нове Життя» м. Черкаси, церква «Алмаз» м. Київ та церква «Фіміам» м. Луцьк.

KF8B3740 min

Корисними були ресурси, надані, зокрема Resource4Church (Ірпінь), Місія Євразія (Ірпінь), Книжкове служіння (Київ).

Цікаво було розмірковувати разом з представниками чотирьох семінарій щодо сучасних викликів, з якими церкві не справитися без семінарії. Олександр Гейченко (ректор Одеської Богословської Семінарії), Андрій Гренок (проректор Ірпінської Біблійної Семінарії), Руслан Хмиз (ректор Київської Богословської Семінарії) та Єлисей Пронін (декан Української Баптистської Теологічної Семінарії, Львів) нанизали цілий спектр актуальних проблем, такі як виклик церкви і публічний простір, необхідність розвивати розуміння церквою свою пророчу місію по відношнння до держави, вплив богослужіння на віру, переосмислення ролі пастора, цінностей і місії. Вони також розповідали про співпрацю з церквами, як вони допомагають справлятися з викликами, що стоять перед церквою, а також про важливість теологічного навчання для духовного росту християн, чи є конкуренція між самими закладами та скільки коштує навчання.

IMG 0783

Як зауважив пастор церкви «Голгофа» Андрій Савич «для учасників конференції є дві небезпеки: або відкидати усе почуте, як те, що «не наше і ми цього не робитимемо», або «приклеювати чужі плоди на свою церкву». Подібні думки звучали й з вуст інших служителів, які переконані, те, що працює в одних громадах, неможливо та й не завжди потрібно відтворювати в інших. Кожна помісна церква є унікальною, зі своєю історією, своїми дарами й талантами, зі своїм географічним розташуванням. Але усі покликані до однієї місії — поширювати Добру Звістку всіма доступними їй способами. Організатори переконані, найкращим способом зорієнтуватися у власній дорозі є спостереження за ефективними служіннями інших євангельських церков та їх осмислення в колі своїх служителів.
KF8B3823 min
KF8B3678 min
KF8B3673 min

У чому сміливість і новаторство xChange? Усі виступи були орієнтовані саме на практичну практичність, щоб кожен учасник повернутися додому з чемоданом ідей, які потрібно осмислити і якнайкраще реалізувати у контексті свого служіння чи служіння церкви загалом. Друге, це “вільний мікрофон”. Враховуючи, що учасників була комфортна кількість для відкритої бесіди, після кожного блоку гості прямо з зали могли задавати питання, висловлювати сумніви, або відправляти їх під час виступу на телефон модератора. І, третє, в рамках однієї теми – аналогічний, схожий досвід розповідали від 2 до 4 спікера з різних церков, що робило тему максимально відкритою і повною.
KF8B3889 min

Конференція (хоча організатори уникають це формулювання) проходила у форматі загальних семінарів та семінарів на вибір. Під час панельних дискусій усі учасники могли отримати відповіді на свої питання в напрямках різних служінь. Серед загальних семінарів звучали теми, актуальні для більшості церков. Наприклад, заснування нових церков, де пастори ділилися складнощами і благолословіннями у процесі створення з нуля молодих церков або “відпачковування” від материнської церкви активу задля розширення благовістя і розвитку церков у інших мікрорайонах міста. На семінарі про богослужіння розглядали підходи до проведення недільних зустрічей церкви, зокрема Сергій Кравченко (пастор “Нове життя”, м. Черкаси) розповідав про досвід включення часу для спілкування у церковному кафе як частину загального богослужіння, і як це вплинуло на ріст церкви. Медіасемінар розширив уявлення про інструменти презентації спільноти у інтернеті, а також яким чином за допомогою сучасних методів можна згуртувати саму церкву і запрошувати людей, які шукають Бога, на богослужіння.

DSC 0865

KF8B3650 min

Соціальне служіння представляли капелан Андрій Ковальов (Житомир) та Дмитро Матюхін, який поділився досвідом створення і розвитку праці соціального центру в м. Запоріжжя.

IMG 20190323 112941

KF8B3900 min

Серед семінарів на вибір розглядали теми церковних документів та проповіді, де виступали досвідчені спікери, а також служіння поколінь (діти, підлітки, молодь), де презентували свій досвід та практикувалися перед аудиторією молоді лідери церков-співорганізаторів. Безліч цінних порад, лайфхаків та натхнення від пасіонарних учнів Ісуса, які слідують слову і служать дарами, заохочуючи свої команди на місці, а також усіх, хто приїхав на xChange.

KF8B3648 min 1

Якщо ознайомитися з таймлайном і основними спікерами конференції, складається враження, що зібралися чоловіки поговорити про серйозні церковні справи. Ми розвіємо цей міф – на зустрічі було багато прекрасних сестер, які осяювали посмішками похмурі березневі ранки. Вони, як і брати, активні лідери своїх церков, які вмотивовані шукати шляхи для їх покращення. Серед спікерів також були дівчата та жінки – Олена Нечипорук представляла медіа, Олена Жадановська підліткове служіння, а Дарина Романюк – служіння Awana.
KF8B3659 min

Оскільки наша церква завжди любить експериментувати, у перший день ми запропонували гостям після офіційної програми приєднатися до імпровізованої лаундж-зони. У Світлиці, при м’якому вечірньому світлі від ретро-ламп, ми прославляли Бога під глибокі і душевні пісні хвали “Вірю я, Він мене відкупив” та інші. Але це не все. Оскільки на вечірню активність залишилася здебільшого наймолодша аудиторія xChange, усі з задоволенням знайомилися, брали участь у задачах на тімбілдінг та розповідали враження від прожитого і пережитого дня.

IMG 0800
IMG 0804

Дводенна програма підходила до кінця, а перші ластівки почали покидати залу, щоб вчасно дібратися до своїх міст. Тому Микола Романюк, старший пастор ІБЦ та ідейний натхненник xChange, подякував усім присутнім та сповістив дату наступного семінару: 20-21 березня 2020 року. Адже планувати добре, а планувати заздалегідь – ще краще.
Молимося, щоб результати цієї події відобразилися на ефективності служіння церков, їхніх команд, і головне щоб церкви зросли в реалізації своєї головної місії – поширювати Царство Боже проголошуючи звільнення в Ісусі.

Олена Нечипорук (церква “Фіміам”, Луцьк), Яся Сидорчук (Ірпінська Біблійна Церква)

KF8B3800 min
Сидорчук Яся

Залишити відповідь

Романюк Микола
Романюк Микола

Старший пастор ІБЦ

Недільне зібрання

Виберіть зручний час. Два однакових Богослужіння.

10:0012:00

АКТУАЛЬНО 365

Відеогалерея ПО ТЕМАХ

О

П

Р

С

сховатипоказати

© 2024, Ірпінська Біблійна Церква
Розробка та модерація