Бог закликає християн бути світлом для цього світу. Та як бути прикладом хорошого громадянина для багатьох, залишається відкритим питанням. Чи можна ігнорувати вибори, як обрати кандидата в президенти, чи варто взагалі звертати свою увагу на політичні питання та чи достатньо просто проголосувати, щоб виконати свій громадянський обов’язок? Відповів на ці питання член Ірпінської Біблійної Церкви, магістр управління бізнесу та топ-менеджер, який працює в IT-сфері та активно цікавиться суспільно-політичним життям в країні, Андрій Шеховцов.

Чи повинні християни бути активними громадянами?
Я вважаю, що Біблія нас закликає взагалі бути активними членами суспільства, в якому ми живемо. Перш за все, це повинно виявлятися не лише в громадській чи політичній активності, а взагалі активності – допомозі та служінні людям.
Думаю, кожен повинен обрати для себе певну міру громадської активності, яку може і хоче робити. Мінімум, це цікавитись тим, що відбувається в країні і осмислено, пам’ятаючи історію кандидатів, голосувати. Це вже за собою тягне досить багато часу і зусиль, щоб покопатися в інформації, дослідити, проаналізувати і прийняти рішення.
На жаль, я зараз бачу багато прикладів, коли християни, які б мали бути прикладом в критичному мисленні, пливуть за течією, не бажають вникати в політичну ситуацію в країні і займають позицію, яка більш пасивна і набагато менш далекоглядна, ніж у невіруючих людей, виправдовуючи себе думками типу «ми не від цього світу, ми все одно нічого не змінимо» або «я християнин, тому мій дім на небесах, а в те, що відбувається тут на землі, я не хочу втручатися». Це, на мою думку, як мінімум – лінь, як максимум – лицемірство. На мій погляд, все просто, якщо ти не йдеш голосувати, то виявляєш байдужість до того, що відбувається з людьми, які навколо. А це напряму протилежно тому, що говорить Біблія, яка вчить любити і піклуватись про ближніх.
Тому кожен, хто вважає себе християнином, повинен виявляти любов до оточуючих, обравши достойного кандидата в президенти. Я вважаю, що це мінімальна відповідальність. А якщо у людини є бажання і поклик робити більше, то відкривається багато можливостей. Для початку можна приєднуватися до громадських організацій та брати участь в їхній діяльності. Їм потрібна допомога у багатьох сферах, і кожен може знайти, в чому буде корисним. Якщо піти ще далі, то можна долучатися до конкретної партії, цінності якої ти розділяєш. Наступний крок – балотуватися в міські, обласні і верховну ради.

Як же розібратися в медіапросторі та зрозуміти, якій інформації можна довіряти?
Для початку потрібно бажання. Якщо людина усвідомила свою відповідальність і хоче бути обізнаною, то перш за все в інформаційному просторі потрібно шукати першоджерела та закони. Дивитись, читати, порівнювати факти і робити відповідні судження щодо виборів, явищ і загальних процесів в країні. Не вірити кожному посту у Facebook. Це те, що ми можемо робити для того, щоб хоча б правильно проголосувати. Зараз, слава Богу, в Україні, в тому числі й через зусилля громадських та міждержавних організацій, достатньо ресурсів, які дають вичерпну інформацію практично про кожного кандидата та його історію.
Якщо немає часу вивчати закони і самостійно шукати першоджерела інформації, то варто звертатися до перевірених медіа. Щоб зрозуміти, чи можна довіряти якомусь певному порталу чи ні, треба або самому аналізувати інформацію, або порадитися з тим, хто вже витратив на це час. Якщо бути конкретним, то в Україні, на мій погляд, заслуговують на довіру «Українська правда», «Новое время» та «Лівий берег». І, окрім видань, можна читати конкретних людей, блогерів, журналістів та депутатів. Я не кажу, що треба довіряти наосліп, а навіть закликаю перевіряти важливу інформацію в декількох джерелах.

Яка відповідальність християнина під час виборів?
В першу чергу, не ігнорувати вибори. Відмовляючись від голосування, потрібно аналізувати мотиви. В кожній сфері свого життя я люблю задаватися питанням «Що лежить в основі дії, рішення?». Чому б християнину відмовлятися виконувати свій громадя
нській обов’язок? Думаю, що досить розповсюджена причина – бажання уникнути відповідальності. Страх проголосувати за кандидата, який потім не виправдає очікувань, і небажання нести за це відповідальність. Не дуже хороший приклад правильної поведінки християнина, чи не так? Я вважаю, що для суспільства ми маємо прагнути бути, як мінімум, прикладом відповідальності. Звісно, в Біблії не написано, що ми маємо бути громадсько відповідальними, але сам дух Біблії, все, що там написано, говорить про те, що ми маємо бути відповідальними, як члени суспільства, як батьки, як чоловіки і дружини. Якщо хтось ігнорує вибори, щоб уникнути відповідальності, то потрібно більше читати Біблію і запитувати Бога «Що зі мною не так?».

DBR 1860 1
За якими критеріями християни повинні обирати кандидата в президенти?
Звичайно, кожен з християн хоче бачити президента, який відповідає біблійним критеріям. Щоб дружині не зраджував, піклувався про сім’ю, був привітний та лагідний, схожий на пастора. Але, дивлячись на наших кандидатів, зрозуміло, що це, на жаль, нереалістичні очікування. Якщо серед кандидатів такої людини немає, варто базувати свій вибір на мінімальному фундаменті – кандидат повинен жити відповідно до законів держави та володіти якостями, які необхідні для виконання обов’язків на бажаній посаді. Досить часто те, що вимагає закон, і те, чого вимагає Біблія, перетинається. Наприклад, на мою думку, основні якості, які потрібно шукати в кандидаті, це навіть не настільки професійність (хоча це теж важливо), а чесність, прозорість і бажання служити людям, а Біблія саме до цього і закликає. Після цього вже йде професійність та менеджерські здібності (вміння управляти людьми, організаціями і структурами).
Хочу підкреслити, що основна проблема українців – дуже коротка пам’ять. Багато людей аналізують лише те, що бачать зараз, люди не заглиблюються в історію кандидата, його минулі рішення, не порівнюють декларації з фактичним фінансовим станом кандидата, хоча це дуже важливий фактор.
Окрім цього, потрібно зважати на сьогоденні потреби країни. Коли наймають менеджера на роботу, а президента і урядовців ми наймаємо, прописують посадові обов’язки, які відповідають потребам компанії. І громадяни повинні обирати урядовців так само. Якщо наша держава зараз перебуває у стані війни, то очевидно, що одним з критеріїв до президента повинен бути досвід або розуміння цієї сфери, вміння зібрати правильну команду, виходячи з цієї проблеми. Окрім війни, потрібно не забувати про стан економіки, міжнародні відносини у зв’язку з конфліктом з Росією і т.д.
Я один з тих небагатьох людей, який вірить, що реальні зміни у нас в країні можливі, і за дуже короткий період часу. І основна причина, чому вони не відбуваються, тому що не прийшов той, хто б хотів змінити корумповану, наповнену лицемірством, неправдою систему, в якій ми живемо. Хочеться наголосити, що для змін в країні потрібен не лише хороший президент, а й професійна команда зі схожими пріоритетами та принципами. Як тільки така людина у поєднанні з чудовою командою прийде до влади, почне зникати дбання про власну кишеню, і одразу б відчувалися зміни. Найбільш парадоксально, що більшість українців, які жаліються на корупцію, не готові голосувати за людей, які могли б це змінити. Якщо така людина займе посаду президента, нам, як християнам, важливо таку людину підтримати, бо найважче такому кандидату навіть не до влади прийти, а втриматися на посаді. Йдучи на роботу на державну службу, балотуючись у депутати і долучаючись до громадських організацій, ми можемо підтримувати роботу достойного президента. І, на щастя, я бачу серед кандидатів декілька людей, які мають потенціал покласти якийсь фундамент змін у нашу систему.

DBR 1865
В якому випадку християнину варто йти в політику?
Все насправді зводиться до простих речей, про які нам дуже часто говорять в церкві: твої стосунки з Богом, наскільки добре ти знаєш Бога і твоє вміння Його чути. З одного боку це звучить досить просто, а з іншого – це одна з найскладніших речей у житті.
В певний період мого життя у мене була дилема щодо моєї професійної діяльності. І вона полягала в наступному: залишатися у сфері діяльності, на яку я навчався, або змінити професію. Це рішення зайняло в мене більше двох років. Я багато молився, роздумував, а згодом Бог дав мені дуже чітку відповідь. Я прочитав у посланні до Коринфян вірш: «Нехай кожен залишається у тому стані, в якому покликаний був» (1 Кор. 7:20). Я задумався про те, що я був покликаний до віри в Христа, коли закінчував навчання за спеціальністю «Економіка і управління», і для себе прийняв рішення продовжувати розвиватись в цій сфері. Це просто приклад того, як Бог може показати, чим варто займатися в житті.
Я вірю, що Бог дав кожному здібності, таланти і покликання до професійної діяльності. Щоб зрозуміти, чим саме займатися, треба звертати увагу на те, чи це приносить тобі задоволення, чи не тягар це для тебе. Це, на мою думку, одна з основник ознак. Також якщо людина відчуває, що маючи досвід в політичній чи дотичній сфері, вона розуміє, що в неї непогано виходить і про це говорять інші люди, тоді також варто подумати про те, щоб піти працювати у політику. Ну, і звісно, молитись.
У рідкісних випадках буває, що Бог дає дуже чітке розуміння, що потрібно щось робити. Це як одкровення, і така діяльність може бути не менш важливою за служіння пастора.
Своїми роздумами я б хотів заохотити всіх подумати про дві речі. Перше – виконати мінімальний обов’язок громадянина, піти на вибори і проголосувати, але зробити це усвідомлено, почитавши інформацію. А друге – треба бути активним і небайдужим до місця, де живеш, і людей навколо. Починати потрібно з маленького. В Ірпені я бачу багато можливостей для служіння місцевим – спілкування з сусідами, свідомі вибори наступного мера, вирішення проблеми вирубки лісів і неякісної забудови багатоповерхівками. Великі зміни починаються з маленьких. Кожен з нас тут і зараз може щось змінити.

Спілкувалася та готувала Наталія Рибальська

Рибальська Наталія

Залишити відповідь

Романюк Микола
Романюк Микола

Старший пастор ІБЦ

Недільне зібрання

Виберіть зручний час. Два однакових Богослужіння.

10:0012:00

АКТУАЛЬНО 365

Відеогалерея ПО ТЕМАХ

О

П

Р

С

сховатипоказати

© 2024, Ірпінська Біблійна Церква
Розробка та модерація