Різдво завелике для одного дня або сім причин полюбити Адвент
Автор: Поліна Шимпф    Середа, 14 грудня 2016 00:20    PDF Друкувати Електронна адреса
15401156_970595573083794_5697631780778021937_nЯ виросла в Україні, де Різдво святкують окремо від всього світу, і тому традиції святкування Адвенту в нашій країні також немає. Отже, Різдво приходило завжди неочікувано – сьомого січня.
Мені було більше двадцяти років, коли я вперше почула про Адвент і його зміст, і, якщо бути відвертою, ця ідея не знайшла одразу відгуку у моєму серці. Який сенс у чотирьох тижнях роздумувань і очікувань!? Виглядає не дуже привабливо, а також розходиться з загальним настроєм виринаючих звідусіль ліхтариків, пісень, ялинок та аромату мандаринів.
Але як людина, для якої Різдво – це не стіл з їжею і нескінченні вихідні, я полюбила Адвент. Нехай це не є заповіддю і Писання нічого не каже нам про цей період, але є серйозні причини вважати Адвент важливим, а для сучасної людини, зануреної в коловорот марноти, він може стати рушійною складовою святкового ритму.
До вашої уваги сім потенційних здобутків від переживання Адвенту:
1. Адвент нагадує нам, що ми не є центром Божого плану
Це благословенний час для того, щоб усвідомити і пережити той факт, що у Бога є грандіозний план для всієї історії людства і він означає набагато більше, ніж ви і ваші родичі за одним столом (що саме по собі не погано). У різдвяний час ми всі переймаємося пошуком подарунків, сентиментально згадуємо дитячі історії про загальносімейне прикрашання ялинки та  зосереджуємося на маленькому колі своєї сім’ї та друзів. У період, який може дуже звужувати наш погляд, Адвент пропонує щось набагато більше: розширити фокус свого зору до Божих масштабів для історії людства.
Подумайте лишень — до заснування світу Бог написав «книгу життя Агнця заколеного» Об.13:8 з кульмінацією в шлюбі Агнця і Його Нареченої, Церкви (Об.19:7). Неймовірне диво, що ми ефектно включені в цей грандіозний план! Тільки не забуваймо, на Кому головний акцент цієї історії. Ось чому Адвент повертає наш погляд на більшу подію, ніж наша передріздвяна сентиментальність.
2. Адвент розповідає про сторіччя очікування на Месію
Зовсім нещодавно доставка замовленого товару за тиждень виглядала дуже прийнятною, але зараз ви можете отримати куплений онлайн товар буквально наступного дня або взагалі через декілька годин. Швидкість виконання послуги чи доставки товару – конкурентна перевага сьогодні. Чи сучасна людина взагалі знайома з категорію довготривалого прохання, благання чи очікування?
Адвент закликає кожного з нас уявити наскільки довгоочікуваним було народження Месії, обіцяного у пророцтвах за тисячі років до Його чудової появи у Вифлеємі (Іоанна 8:56; Євреїв 11:13). Якщо уявити себе в такому очікуванні, стає зрозумілим, чому Ісус хотів побачити від учнів передбачення Його служіння, Його місії у всьому Писанні (Луки 24:27,44), а не просто у окремих пророцтвах. Адже Святе Писання буквально волало про прихід Ісуса від книги Буття до книги пророка Малахії.
3. Адвент поєднує нас з багатовіковою церковною традицією
Історії життя та церковні перекази не є нашим абсолютним керівництвом для життя, як Біблія. Проте, ми не перші, хто прагне жити вірою і правдою Божого Слова. Святкування Адвенту – ще одна можливість наслідувати віру попередніх поколінь християн. Виглядає наївним і помилковим сліпо ігнорувати практику, яка була плідною для багатьох громадян Царства Божого. Ми повинні пам'ятати про вірних християн минулих часів, які залишили для нас роздуми і ствердження своєї віри (Євр 13:7). Ми можемо і маємо уникнути того, що Клайв Льюїс назвав "хронологічний снобізм" (зверхність свого покоління), дозволивши голосу загартованих святих запропонувати нам свою мудрість в контексті сьогодення.
4. Адвент – це зупинка в сезон справжнього шаленства
Підготовка до Різдва і, навіть саме Різдвяне свято, виглядає досить сумбурно. Нескінченні «чорні п'ятниці» тотальних розпродажів, години та дні вибору подарунків і одягу до свята, господині вишукують рецепти страв до різдвяного столу. Це також час, коли студенти здають сесію, а сім’ї вирушають відвідати родичів в інших областях. Навіть календарі соціальних акцій для різних незахищених верств населення виглядають перенавантаженими у грудні.
Час Адвенту надихає сповільнити темп аж до зупинки. Згадати про чудесну «навмисність» Бога. Народження Ісуса Христа – не випадок, не ймовірність. Бог виконав свою обітницю «у повноті часу» (Гал 4: 4). Адвент має чимало чудових атрибутів:  щоденні читання, мерехтіння свічок, календарі-нагадування тощо. Надихайтеся, спробуйте відчути сенс свята, зробіть паузу, відреагуйте на те, чим Різдво є насправді  і перебувайте у цьому.
5. Час Адвенту вчить нас терпінню
Терпіння є плодом Духа Святого (Галатів 5:22). Але зрощувати цей плід надзвичайно важко (або ж ви, на ваше щастя, дуже відрізняєтеся від мене), а, відтак, ми маємо шукати і плекати те, завдяки чому Дух Божий може культивувати терпіння у наших серцях.
Через споглядання Адвенту, Бог зрощує терпіння у нас, демонструючи, що Він довготерпеливий, і не тому, що Він бариться (2 Петра 3:9). Ми пам’ятаємо про надзвичайно палке і довге очікування першого приходу Христа і бачимо у цьому Божу милість. Він не поспішає зі знищенням своїх ворогів та явленням свого Царства у славі і величі – таким, яким воно справді буде.
Кожна наступна секунда Божого терпіння – це можливість для покаяння тих, хто в іншому випадку  будуть знищені під час Його другого славного пришестя (Римлян 2:4). Різдво –  це час для захоплення терпінням Ісуса, час для того, щоб надихаючися і слухаючи Духа Божого, все більше перетворюватися на Його подобу (2 Коринтян 3:18).
6. Адвент відкриває цінність бути незадоволеним
Пуританська авторка Єремія Берроуз написала книгу «Рідкісна коштовність християнської задоволеності». І, справді, вдоволеність у наш час – це рідкісна річ, особливо беручи до уваги всесвітню змову реклами, спрямованої виключно на те, щоб позбавити вас цієї чесноти. Але, з рештою, не всякого незадоволення варто уникати.
Хоча християнська задоволеність є рідкістю у величезному світі людей незадоволених, насправді християнська незадоволеність виглядає ще більшою рідкістю. Якщо б не було такої незадоволеності, Дух би не зітхав всередині нас, чекаючи на відкуплення тіла (Римлян 8:23). Таке незадоволення не дозволяє терпіти гріх і разом з мучениками за Слово змушує скрикнути: «Як довго, Господи?» (Об. 6:10)? Якщо є у світі світло, якщо не всі моральні принципи викривлено і спотворено, це тому що християни залишаються бути незадоволеними гріхом і неправдою.
7. Адвент допомагає впевнитися у безумовному виконанні Божих обітниць
Неможливо згадувати про народження Ісуса Христа і не думати про Його славний другий прихід.
Народження Ісуса визначеного часу та визначеним способом доводить вірність Бога Своїм обітницям у минулому, а, відтак, все, що обіцяно, буде здійснене. Ісус сказав, що прийде найближчим часом (Об. 22:12). Нехай наше розуміння «найближчого часу» явно відрізняється, Святий Дух зміцнює нашу віру, дозволяючи стежити за Божою вірністю і точністю у виконанні обітниць на сторінках Писання. Тільки впевненість у другому приході Христа і Його вічному Царюванні  робить життя недаремним, воно надихає до місії (Матвія 24:14), заохочує християнське спілкування і взаємне підбадьорення (Євреїв 10:25) та робить нас здатними до радості у стражданнях (Євреїв 10:34).
Тому, навіть якщо ви схожі на мене і багато років ваша родина і церква обходилися без святкування Адвенту, зауважте його благословенні переваги. Ваша подорож до Різдва може бути іншою, незвичайною, сповненою щоденних знахідок  через Адвент. Різдво не застане вас у марноті щоденного коловороту чи за третьою переміною страв. Ваше серце буде готове приєднатися до славного хору голосів християн минулого і сьогодення, які співатимуть «Радуйся, Радуйся Земле, Божий Син народився!»
Поліна Шимпф
 
Автор:
Поліна Шимпф
Поліна Шимпф
biblechurch
Поділитися:

АКТУАЛЬНО 365

Відеогалерея ПО ТЕМАХ

О

П

Р

С

сховатипоказати

© 2024, Ірпінська Біблійна Церква
Розробка та модерація