Автор: Наталія Рибальська Создано: 24.08.2018 19:19 Просмотров: 891

cesare 2

Фрагмент картини П. П. Рубенса на  біблійний сюжет Мв. 22:15-22 "Тож віддайте кесареве кесареві, а Богові Боже."

В церквах часто вчать про те, як треба любити, молитися, поститися чи вивчати Біблію. Та рідко коли пояснюють, чи потрібно платити податки і як правильно бути християнином-підприємцем. Своїми роздумами про декілька найпопулярніших порушень закону серед християн, на які доволі часто закривають очі, поділився юрист «Християнського правового центру» і член Ірпінської Біблійної Церкви Андрій Сомов.

Податки.

Християни доволі часто уникають сплати усіх податків. Ті, хто непрацевлаштований офіційно, рідко їх сплачують, а ті, хто працюють за трудовою книжкою, виплачують їх не в повній мірі, бо отримують мінімальну зарплатню, а залишок у конверті. З однієї сторони – це обман, а з іншої – недовіра Богові. Нам здається, що якщо ми заплатимо всі податки та ще й десятину, то грошей, які залишаться, нам не вистачить. І тому ми «повинні» залишити кошти собі, щоб мати можливість подбати про всі потреби. Але ж де в ці моменти наша довіра Богові, Який обіцяє подбати про всі наші потреби? Багато хто виправдовує себе, звинувачуючи державу. Мовляв, влада поводиться настільки погано, що ми в праві не платити і не довіряти їм гроші, вони ж все одно вкрадуть їх, або витратять не на користь населенню. Але Христос за життя промовив дуже влучну фразу: «Що тобі до нього?». Це питання і сьогодні дуже актуальне для нас. Ми повинні бути чистими перед Богом, незважаючи на те, як чинять інші. І якщо Закон України вимагає від нас сплати податків, то нам потрібно слухатися, а вчинки інших залишити на розсуд Богові.

У сфері податків існує дві зони. Перша – питання оптимізації. Сюди входять, або неврегульовані державою питання, або передбачені законом можливості зменшення податків. І християни без докорів сумління можуть цим користуватися. Друга зона – чорна, коли люди шукають можливості просто уникнути сплати податків, приховують свої доходи, або обманюють.

Якщо християнин, уникаючи сплати податків, не відчуває докорів сумління, то це свідчить, що його особисті стосунки з Богом далеко не в найкращому стані. І звісно, ніхто з християн не думає так «я не довіряю Богові, тому не платитиму податки», або «я не буду слухатися Бога в цьому питанні», зазвичай ми знаходимо тисячі причин, які нас виправдовують і дозволяють нам так поводитися. Наприклад, що у держави погане керівництво, низькі пенсії і жахливо розвинена медицина і освіта, тому ми самі вирішуємо не давати такій владі кошти. Та це питання не між християнином і владою. А між християнином і Богом. Хороші стосунки з Богом повинні заохочувати людей бути чесними.

Люди, які не працевлаштовані офіційно, можуть самостійно заповнити декларацію. В Інтернеті можна знайти інформацію, як саме це робити, або додзвонитися в податкову, де все детально пояснять.

Підприємництво.

Коли роботодавець-християнин працевлаштовує людей, він повинен надавати умови, які визначенні законом та пропонують всі інші роботодавці в цій сфері. Сюди відноситься рівень заробітної плати і хоча б мінімальний соціальний пакет, тобто щорічна відпустка, лікарняні і т.д. На жаль, підприємці-християни досить часто цього не пропонують, особливо коли наймають на роботу братів і сестер, тим самим вони обкрадають своїх працівників і не піклуються про ближніх. Це так само порушення закону і Божих принципів. Я не кажу, що християни повинні давати якісь особливі умови праці, але дотримуватися загальних норм необхідно.

У той самий час у християн-працівників інша відповідальність – якісне виконання робіт. Нерідко ми чуємо, що люди не хочуть працювати з християнами. Особливо часто це стосується випадків, коли віруючі люди наймають на роботу братів. Чомусь, маючи справу зі «своїми», християни дозволяють собі виконувати роботу менш якісно, або невчасно. Якщо при прийомі на роботу було обговорено, або прописано конкретні обов’язки і терміни, то наймані працівники повинні виконувати все згідно домовленостей. Неякісне і невчасне виконання роботи – це так само обкрадання людей, в цьому випадку роботодавців, і порушення закону, не виконання умов договору.

Насилля в сімї.

Я не можу точно сказати наскільки сильно розповсюджено насильство серед християн, але зі свого досвіду знаю, що все ж таки присутнє. У більшості випадків це знущання чоловіка над дружиною. На жаль, про це майже не проповідують і не вчать у церкві, адже всім наче і так зрозуміло, що це гріх і порушення закону, проте серед християн така поведінка все одно є.

Одна з найбільших складностей полягає в тому, що випадки насильства в сім'ї серед віруючих ретельно приховуються. Навіть у нехристиянському середовищі дуже важко виявити такі проблеми, тому що жертвам соромно, і вони часто залежать від насильника, бояться відкрити правду. У християнському середовищі люди ще й соромляться, що вся церква, вузьке коло близьких людей, буде про це знати, тому мовчать.

Про ці проблеми потрібно хоча б інколи вчити в церкві. Давати людям можливість зрозуміти, що це неправильно. І, звісно, варто мати душеопікунську службу, куди можна звернутися за допомогою.

Крадіжка.

Такі речі, наприклад, як відкручування лічильників, не надто популярні порушення у християн, але присутні. Я одного разу чув, що брат вчив, як зробити це краще. Але це ж така ж сама крадіжка і обман, як встановлення неліцензійних програм на комп’ютері (у більшості людей), скачування фільмів і музики з піратських джерел. Все це – крадіжка, а тому незаконно ні перед державою, ні перед Богом.

Сюди відноситься і хабарі лікарям у лікарні, викладачам в садочках і школах. І я розумію, що у лікарів та у вчителів маленька заробітна плата, тому я готовий платити. Але можна переслати кошти на юридичну особу чи благодійний фонд, а не в кишеню, а потім контролювати та вимагати звіти, бути активним. Хабар ­– це обман і обкрадання. А тому це неприпустимо для християн, які хочуть мати хороші стосунки з Богом.
У церкві взагалі повинні говорити про правосвідомість. Якщо християни хочуть впливати на світ, то ми повинні бути взірцем взагалі в усьому. Навіть якщо це складно. І церква повинна до цього закликати. І тоді з часом таке свідоме мислення стане природнім для нас.

Основне правило для християнина – це чиста совість перед Богом. Ніякий закон, влада чи сумління не зможуть контролювати і наставляти людину на правильний шлях, так як може це Бог. Тому зростайте у близьких стосунках з Богом, вивчайте Біблію і будьте взірцем у всьому, як був Ісус.

 

Андрій Сомов

Дізнавалася більше і навчалася правосвідомості - Наталя Рибальська

Додати коментар