Автор: Наталія Рибальська Создано: 20.03.2018 22:48 Просмотров: 855

Перед святкуванням Великодня питання посту стоїть, як ніколи гостро. Адже традиція постувати перед Пасхою досить популярна серед українців, приблизно 27% громадян хоча б частково утримуються від їжі, і навіть ті, хто в повсякденному житті не має стосунків з Богом, не звертається до Біблії і не ходить в церкву, мужньо відмовляється від бабусиних котлет і десятою дорогою обходить відділ ковбаси у магазинах, уникаючи спокуси. Ми вирішили поспілкуватись пастором ІБЦ Сергієм Сологуб і дізнатись коли і як саме треба дотримуватись посту.

25446436 1425572747571355 2750087728704716079 n

Сергію, розкажи про основні причини для посту християн.

– В Старому Заповіті ми читаємо про те, що піст часто був пов’язаний з тяжкими кризовими обставинами у житті. Коли народ переживав складні часі, то оголошувався загальний піст і люди відмовлялись від їжі, смиряючи себе перед Богом. В Новому ж Заповіті в Матвія 9:17 Ісус говорить «І не вливають вина молодого в старі бурдюки» і це стосується саме питання посту. Христос говорить про те, що поки Він з учнями, їм не потрібно постувати, а навпаки – радіти. Але Ісус дає нове бачення посту, говорячи «Але прийдуть ті дні, коли заберуть молодого від них, тоді й постити будуть вони». Тобто ціль такого посту – сум за Ісусом, спрага за Ним. Ми відмовляємось від чогось заради ближчих стосунків з Христом. І я не хочу сказати, що Ісус перекреслив всі вчення, які були до Нього, але Він чітко висловив свої очікування до мотивів посту Його учнів.

Тобто, постувати заради прийняття якогось рішення чи зміни обставин вже неправильно? Це не буде працювати так, як працювало до приходу Ісуса?

– У нашій культурі є такий звичай використовувати голодування заради того, щоб змусити владу піти на певні кроки. І цю культурну кальку ми переносимо на піст, думаючи, що це спрацює. Але і у Старому, і у Новому заповітах піст працював однаково – з Богом нічого не відбувається, коли Божі люди постували. Єврейське слово «постити» буквально означає «упокорити себе», це можна помітити читаючи Біблію у різних перекладах. В одному буде використовуватись «упокорювали себе», а в іншому - «постились», тому що це одне слово. І ось як це працює. Людина упокорює себе, відмовляючись від їжі, або інших благ, приводить себе до стану смирення серця. І ось це є «магнітом» для Бога. Бог не може пройти повз упокорене серце, Його приваблює не те, що хтось постить, а стан серця цієї людини. І тому Бог відповідає на потребу. Піст – це механізм, який впливає лише на людину, на Бога він ніяк не діє.

Сергію, розкажи будь-ласка про види посту. Чому в Ірпінській біблійній церкві не так часто утримуються від їжі цілком, а практикують частковий піст або навіть піст від Інтернету, слів і т.д.

– Насправді різні немає ніякої. Піст це завжди утримування від чогось, що тобою володіє. Якщо людина залежна від ковбаси, то найкраще, що вона може зробити – взяти піст від ковбаси. І це стосується всього. Комусь потрібно обмежувати години сну, час в Інтернеті, кількість робочих годин. У кожного це може бути чимось іншим, але головний критерій, що щось інше володіє людиною, а не Бог. Тому християни постують від чогось заради духовного блага. І це благо – це наближення до Христа. І тому вибірковий піст також абсолютно нормальний. Піст – це плід Святого Духа, який найменш популярний. Всі говорять про любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віру, лагідність і мало хто згадує, що там вкінці стоїть здержливість. І ось цей плід – це коли у різних сферах християнин утримується від речей, які можуть ним заволодіти, заради більшого – близьких стосунків з Христом.

Розкажи, що найважче під час посту.

– У нас щовесни є загальний піст, коли збираються багато братів, ми разом живемо на території Центру християнського життя України, проводимо час, поклоняємось і перебуваємо у Слові. І якщо говорити про колективний піст, то найтяжче позбутись думок про їжу. Брати постійно говорять і жартують про харчі. Та на третій день думки про їжу вже покидають, а оскільки ми всі разом живемо поза своїми домівками, то їжа і не спокушає, бо ти її не бачиш. А якщо християнин поститься самостійно, то вдома запахи їжі, буденні справи постійно дратують. І, звісно, під час посту ми намагаємось і думки підкорити Ісусу, щоб не думати про їжу. Та боротьба буде постійно, навіть у тих, хто часто постує. І тут чудово допомагає підтримка. Брати, які приймали участь в колективному пості, свідкували про те, що самі, вдома, ніколи б не витримали стільки без їжі. Я в своєму житті лише декілька разів переживав «справжній» піст. Коли мені не хотілось їсти не тому, що я так вирішив, а тому, що переживав дуже глибокий сум (наприклад, через погані новини від лікарів), що навіть думок про їжу не було. І тоді я чіткіше зрозумів, що піст про який ми читаємо у Слові, це не штучна відмова, а стан серця. Але отакі пости, коли ми приймаємо рішення теж корисні, адже ми свідомо вирішимо відмовитись від чогось заради ближчих стосунків з Ісусом.

До якого внутрішнього і зовнішнього стану повинна прагнути людина, яка поститься?

– В Біблії ми зустрічаємо текст «А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони.» ( Мт.6:16). Ісус сказав ці слова, тому що юдеї, коли постились, вважали це своєю заслугою і думали, що це зарахується їм у праведність. Ісус хотів наголосити, що є речі, і пост один з них, які робляться лише перед Богом. У випадку з колективним постом головне, щоб головне залишалось головним. Під час довготривалого посту в багатьох виникає спокуса викласти фотографії про свою «перемогу» та розповісти про це усьому світу. Тут важливо пам’ятати ціль заради чого ми це робимо. Фокус повинен залишатись на тому, що відбувається у тебе в серці, зберігати погляд на Богові. Як і про інші духовні практики, такі я молитва і пожертви, не личить християнину розповідати на загал, так і з постом.
Як зрозуміти, що вже час взяти піст? І від чого саме?

– Найкраще запитати дружину чи чоловіка. Вони одразу можуть сказати, що «заволоділо» їх партнером. Можна просто себе оцінити, самому проаналізувати своє життя. Подумати про те чому ти забагато часу приділяєш. Часом християни багато часу за гаджетами проводять. І тому, під час колективного посту ми також відмовляємось від телефонів. А з 9 вечора до 7 ранку ми «постимо словами», тобто всі мовчать. Проводять час у тиші перед Богом. Ну і плюс, якщо у житті є критична ситуація, необхідно зробити вибір, то піст буде дуже доречним, бо приведе серце у правильний стан.

Поділись якимись порадами для посту.

– Класно спробувати це в форматі колективного посту, щоб мати спільний пост і відчути його плюси. Переваги в тому, що тебе забирають з дому, зі звичайного ритму життя, там проходить спілкування, вивчення Слова, поклоніння. Перебування поза домом і в колі тих, хто теж поститься, дуже допомагає. Якщо постити вдома, то треба вибрати правильний день. Не варто поститись, коли на роботі складний проект, а дружина потребує допомоги. Краще вибрати спокійний час, коли можна буде усамітнитись і провести цей час з Богом. Якщо ти у звичайному темпі життя, не приділяючи час духовним перемінам, просто відмовляєшся від їжі, то це скоріше дієта, а не піст. Піст вимагає того, щоб християнин пішов у «пустелю», Ісус неодноразово показував такий приклад. Ну, окрім того, треба готуватись до посту фізіологічно. Вивчити це питання перед постом.

Назви декілька джерел з яких можна довідатись про піст більше

– Це книжка Джона Пайпера «Жаждущие Бога», вона вся написана про піст. Автор пояснює різницю між Старим Заповітом і Новим, згадує про приклад Христа. І в youtube є семінар «7 основних життєвих принципів» від Білла Готарда, одне відео якого повністю присвячено вивченню теми посту. Також на каналі ЦХЖУ є семінар про порядок, де пастор Рьотінг з Німеччини детально розповідає про піст - дає корисні поради щодо фізіологічної підготовки та викладає про сам час проведення посту.

 

 

Додати коментар